Het Open Nederlands Kampioenschap Solo

Na maanden van voorbereidingen en overleg vond in weekend van 13 t/m 15 september 2019 bij onze watersportvereniging het Open Nederlands Kampioenschap Solo plaats. In de maanden ervoor werden in het overleg met de klasse organisatie en de wedstrijdleider de formele Aankondiging en de Wedstrijdbepalingen geschreven. De Aankondiging en Wedstrijdbepalingen moesten vervolgens goed gekeurd worden door het Watersportverbond. Daarnaast werden een draaiboek opgesteld en het Veiligheidsplan voor het evenement door Jaap le Roij geschreven.

Op donderdag 12 september kregen de praktische zaken vorm door de leden van de Zeilwedstrijdcommissie. Dranghekken, vlaggen masten en een vlag van de gemeente Veere werden afgeleverd en kregen een plekje. Zo werden de parkeerplekken voor de bemanning van de KNRM-boot en hulpdiensten afgeschermd. De gasten van de zeilschool Veerse Gat moesten ook parkeerplekken hebben. De rekken met Optimisten werden door de havenmeester met de verreiker verplaatst naar een hoek van het Strandje. De begeleidingsboten werden in het water gelegd, brandstof tanks gevuld. De boeien, ankers en lijnen gecontroleerd en bij elkaar verzameld. Het startschip Atina III van de familie Hensen en finishschip Star Fish van Paul van Nes voorzien van vlaggen. De portofoons opgeladen en het Jeugdhonk ingericht als wedstrijdsecretariaat met een ruimte voor de Protestcommissie.

De eerste zeilers zijn dan al gearriveerd met een moederschip, camper of tent. Naast Nederlanders zijn er Belgen, Engelsen en Schotten, een Portugees, een Amerikaan en een Nieuw-Zeelander. Hun Solo’s kregen een plekje op de Stelconplaten aan de waterkant van het Strandje. Donderdagavond waren de helft van de deelnemende zeilers bij het secretariaat ingeschreven. Vrijdagochtend volgde de rest van de inschrijvingen bij het Secretariaat.

Op vrijdagochtend om 8 uur begonnen de laatste voorbereidingen en kwamen de vrijwilligers van de vereniging bij elkaar voor het maken van afspraken over de taken. Om 10 uur trapte Roel den Herder, voorzitter van de Solo klasse, het evenement af en Rob Beemster, de wedstrijdleider informeerde de deelnemers over bijzonderheden rond de wedstrijden. John Veldman (technisch controleur) en zijn vrouw Anneke startten de controles. Iedere dag voor en na de wedstrijden bekeken zij de deelnemende boten en lieten de zeiler punten, die niet in orde waren, verbeteren. Het (contra-) startschip en finishschip gingen het water op om hun posities in te nemen. Ook de begeleidingsboten gingen samen met de deelnemers het water op.

De deelnemers voeren vrijdag de drie geplande wedstrijden met een stevig oostelijk windje en onder zonnige omstandigheden. Na afloop van de wedstrijden werden de begeleidingsboten afgetankt en portofoons aan de opladers gelegd. Vrijdagavond was het Happy Hour voor de zeil(st)ers in de Roergangershut.

Zaterdag ochtend kwamen een vrijwel nieuwe groep van vrijwilligers om 8 uur op de haven om afspraken te maken en taken te verdelen. Hierna volgden onder een stralend zonnetje, met in eerste instantie een oostelijke wind, twee wedstrijden. De wind draaide na die twee wedstrijden in een afnemende, draaierige wind uit het noord noord-oosten. Daardoor eindigde de helft van de deelnemers bij de derde wedstrijd niet binnen de limiet. Bij de vierde wedstrijd haalde de laatste zeiler de limiet met een halve minuut speling! De Protestcommissie bestaande uit Henk Botterweg en Peter Copper, moest aan het werk en stelde de protesterende zeiler in het gelijk. Zijn tegenstander werd gediskwalificeerd in de uitslag van die race. De tanks van begeleidingsboten werden weer gevuld. Zaterdagavond werd voor de deelnemers en belangstellenden het Captains diner (lopend buffet) geserveerd in de Brasserie Oostdok. Het was daar een genoeglijke avond.

Zondag was het Jeugdhonk/Wedstrijdsecretariaat weer om acht uur open voor de vrijwilligers. Na het maken van afspraken ging iedereen weer het water op. Deze keer was de wind westelijk en werden er drie wedstrijden gevaren. Na afloop van de wedstrijden werd een deel van het gebruikte materiaal opgeruimd. De prijsuitreiking vond plaats bij de Roergangerhut. Roel den Herder reikte de Blauwe wimpel voor de Open Nederlands Kampioen uit aan de Engelsman Steve Ede.

Iedere dag werden door Thea le Roij de lunchpakketten voor de comitéleden en vrijwilligers op de schepen en begeleidingsboten gemaakt. Op maandag werden de resterende spullen en het Jeugd­honk opgeruimd en de rekken met optimisten weer op hun plaats gezet.

De 52 zeil(st)ers hebben onder mooie omstandigheden alle tien geplande wedstrijden kunnen zeilen. De zeil(st)ers waren enthousiast over de wedstrijdserie en de klasse organisatie blij dat de Arne het evenement op hun verzoek hebben georganiseerd. De externe wedstrijdleider stuurde de dertig vrijwilligers van onze vereniging aan en zij hebben het mogelijk gemaakt een goed verlopend evenement te organiseren. De Protestcommissie kreeg weinig werk te doen en de technische controleur constateerde weinig serieuze problemen, die de zeilers ook vlot oplosten.

Kortom een goed verlopen evenement waarmee de Arne zich zeker in positieve zin heeft gepresenteerd. Lees het verslag vanuit de klasse organisatie er maar op na: https://soloklasse.nl/het-was-episch-in-veere-met-steve-ede-als-terechte-winnaar/

Ik wil Gerard, Anita, Edwin, Henk, Bert, Paul, René, Balt, Coen, Cor, Jaap, Thea, Jan, Paul-Edzo, Johan, Willem, Kobus, Vincent, Bastiaan, Danique, Thomas, Hans, Aad, Pieter, Marco, Niek, Arnout, Simon, Sjaak en Tom bedanken voor hun inzet tijdens het evenement. Zonder deze vrijwilligers vanuit de vereniging was het niet mogelijk geweest om het evenement te organiseren.

Maarten Sjouke

Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's

WV Arne!

Op de hoogte blijven van Watersport vereniging Arne

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.