Japanse kruiskwal in klein deel Veerse Meer

Er is een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen aangetroffen bij Wolphaartsdijk en Kortgene in het Veerse Meer. Bij deze twee locaties mag worden gezwommen maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Op deze locaties komen borden te staan.

Onderzoek kruiskwal

Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen. Er wordt steeds gekeken waar kruiskwallen aanwezig zijn.

Aanraking Japanse kruiskwal kan zorgen voor jeuk, prikkeling en rode huid

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

foto: Mariska Bijleveld

www.zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland.

Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties.

Rijkswaterstaat Zee en Delta

Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's

WV Arne!

Op de hoogte blijven van Watersport vereniging Arne

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.