Jarle Andhoy, een Noorse avonturier van 19 jaar oud heeft een aantal bijzondere reizen ondernomen. In een 27-ft zeilschip type Albin Vega genaamd “Berserk”. Meestal naar polaire gebieden. De meest bekende reizen samen met Alex Rosén. Ook een Noor (presentator/muzikant).
Zijn eerste grote reis, zeilde hij solo in 1996-1997 vanuit zijn geboorte stad Larvik aan de oostkust van Noorwegen, waar ook Thor Heyerdahl geboren is, naar het Antarctische schiereiland.
Alhoewel hij onderweg bepaalde etappes een opstapper aan boord nam.
In Ushuaia ontmoete hij David Meiselman en Juan M. Hernandez uit de VS en Argentinië.
Begin Januari 1999 zeilden zij over de Drake passage bij een stormkracht van 12Bft en onweer bij Kaap Hoorn.
Alle drie bereikten het Antarctische schiereiland. Deze actie werd verfilmd in “Berserk in Antarctica” en won hiermee een prijs op het filmfestival van Telluride. Hierdoor werd Jarle Andhoy een begrip in Noorwegen.
Meiselman veranderde later zijn naam in “Mercy”. Schreef een boek over deze reis en zeilde enkele latere reizen met Andhoy`s mee. Hij keerde niet meer terug naar Antarctica. Juan M. Hernandez nam deel aan 3 van de 4 Antarctische expedities.
In de winter van 2011 zeilde de “Berserk” met 3 mensen aan boord.
Toen, tijdens de expeditie weer naar de zuidpool, de noodtransponder van de “Berserk” werd geactiveerd. Jarle Andhoy en de 18 jarige Samuel Massie waren op dat moment niet aan boord.
Door de Rescue Coordination Centre in Nieuw- Zeeland werd een uitgebreide zoektocht gehouden. Ook Noorwegen en de Verenigde staten werden hierbij betrokken.
Op 25 Februari vond MY “Steve Irwin” het beschadigde reddingsvlot van de “Berserk” en verscheidene pakketten drinkwater.
Op 1 maart 2011 werden de zoektochten gestaakt en er werd verondersteld dat de drie bemanningen het niet hebben overleeft.
In juni 2002 zeilden Jarle Andhoy, Rosen en Mercy naar het Noordpool gebied in een andere Albin Vega de; “Berserk II” het doel was zo ver mogelijk naar het Arctische ijs te varen. Volgens hun verslag was er geen ander varend schip zover noordelijk in open water gevaren. Onmiddellijk na terug keer in Longyearbyen op Spitsbergen, rekende de Gouverneur van Spitsbergen Andhoy, als schipper, een boete bedrag van 20.000 Noorse kroon voor het onverzekerd varen en niet indienen van een routeplan en werd geweigerd om nog in de wateren van Spitsbergen verder te gaan. Andhoy betaalde niet en werd de zaak voor de rechtbank gebracht in Noord Troms. Met een eigen gemaakte documentaire als bewijs werd het trio beschuldigd door de gouverneurs van milieu delicten, landingen in beschermde gebieden en het provoceren van een ijsbeer.
In juli 2004 probeerden Anhoy en Rosen de reis voort te zetten. De Noorse politie en kustwacht probeerden hen tegen te houden, omdat zij dachten dat Mercy aan boord zou zijn. Deze werd nog steeds gezocht voor andere delicten. Toen de “Berserk II” doorzocht werd in Vardo vond men Mercy niet aan boord. De expeditie ging toch verder naar Rusland. Ze zeilden door naar Archangelsk en verder door het Witte Zee- Oostzeekanaal naar de Oostzee.
In 2007 probeerde Jarle Andhoy door de Noord west Passage te zeilen om een film te maken . Canadese ambtenaren vertelden Dat “Berserk II” Canada niet in mochten, omdat 2 bemanningsleden beschuldigd werden van vroegere problemen. Jarle probeerde alsnog de grens controle te omzeilen, maar faalde.
In Januari 2012 werd een zoektocht door de douane van Nieuw-Zeeland gehouden naar het zeiljacht “Nilaya”, een 54 ft. stalen jacht gebouwd in Auckland, nadat het Noorse ministerie bij het Antarctisch Verdrag had laten weten dat ze het vermoeden hadden dat Andhoy en Massie opnieuw illegaal naar Antartica zouden zeilen.
Andhoy had het Noorse Ministerie op de hoogte gesteld van zijn plannen, maar had niet de juiste vergunningen verkregen, volgens hen waren ze ook Nieuw-Zeeland illegaal binnen gekomen.
De ”Nilaya“ bereikte met succes het gebied waar “Berserk” verloren ging, maar na een vruchteloze zoektocht zeilde Andhoy naar Argentinië om consequenties in Nieuw-Zeeland te voorkomen.
Na lichte schade ging het jacht naar Chili voor reparaties en brandstof. De “Nilaya” werd hier vastgehouden, omdat ze een valse naam opgaf tijdens radio contact en onder een piraten vlag voer. Andhoy vloog in mei 2012 terug naar Noorwegen. Hij kreeg een boete van 25.000 kronen voor het schenden van milieu- en rapportage bepalingen van het Antarctisch verdrag. Wanneer hij niet zou betalen zou hem dat gevangenisstraf kosten van 50 dagen.
Onder bron vermelding:
Wikipedia;
Yachtingworld
Henk van Loon
V1529
Schrijf je in voor de nieuwsbrief