Het zeiljaar van jeugdtalenten Folkert en Abel


Het is al veel gezegd door heel veel mensen de afgelopen weken. Het was een raar jaar. Een rotjaar zelfs. Maar er zijn ook positieve dingen gebeurd! Voor veel mensen was het een mooi watersportseizoen. Zo ook voor twee van onze jeugdleden. Folkert van Surksum (de donkere op de foto’s) werd 2e op het NK Optimist in Medemblik, Abel Melens (de blonde) werd daar 9e. Beide kregen de LOOT-status; de topsportstatus van NOC*NSF.


Folkert was iets te laat bij een start en werd toch 2e!


“Ik was 8 toen ik begon met zeilen; jeugdzeilen van WV Arne, vanaf het strandje in Oostwatering. Daar wilde ik al meteen proberen eerste te worden. En dat lukte ook. Eerst op kamp, daarna andere wedstrijdjes. Marjolein Epke werd mijn trainer en ik ging meedoen met de Delta Combi. In de C-klasse werd ik dat jaar meteen 1e. En zo ging het verder. Soms zeilde ik goed, en soms minder. Anderhalf jaar geleden ben ik naar Coach4Sailing van Han Beverwijk gegaan om bij hem te trainen. Van Han heb ik veel geleerd. Sinds begin oktober vaar ik bij 8daysaweek, het team van Pieter van den Bosche. Ook hier leer ik iedere training veel bij. Met minder wind gaat het erg goed, en nu train ik om ook in zwaar weer beter te worden. Daar moet je sterk voor zijn en bepaalde spieren voor trainen. Zonder corona zou ik veel in het buitenland hebben gezeten. Maar ook nu varen we elk weekend, en in de vakanties varen we meer.“


Vaantje repareren


“Het mooiste was toch wel dat ik 2e werd op het NK, van 130 boten. De eerste wedstrijden had ik best goed gevaren,1e en 2e, maar toen ik even met iemand aan het kletsen was – de wedstrijd lag stil vanwege te weinig wind – botste zijn zeil tegen mijn vaantje. Kapot. Dat wilde ik laten repareren, dus ik ging snel naar een rescueboot waar ze me konden helpen. Later bleek dat de wedstrijd weer snel zou starten. Omdat ik nog met de reparatie bezig was, was ik te laat bij de ‘pin’. Ik was 15 seconden te laat. Dat lijkt weinig, maar is heel veel. Die wedstrijd werd ik 27e. De volgende dag heb ik enorm mijn best gedaan, en werd ik alle keren eerste. Gelukkig werd je slechtste wedstrijd afgetrokken. Zo werd ik 2e in het eindklassement.”


“Vlak voor de zomer is het WK op het Gardameer. Daar wil ik heel graag naartoe. Als ik bij de eerste 5 van Nederland zit dit voorjaar, mag ik erheen. En dan ooit daarna; de Olympische Spelen? Dat lijkt me fantastisch. Maar ook nu geniet ik van elke dag zeilen.”


Abel traint overal en morgen in Veere


“Tot mijn 9e woonde ik in Australië. We woonden daar vlak bij een jachthaven. Mijn ouders zagen dat daar een jeugdzeilprogramma was, en op mijn 7e ben ik daar begonnen met zeilen. Eenmaal in Nederland ging ik op herfstkamp bij het Veerse Gat, en zo begon ik hier ook weer te zeilen. Ik deed allerlei wedstrijden bij het team Lein van Marjolein Epke. En zo ging het steeds verder. Nu zit ik bij Coach4sailing van Han Beverwijk en leer ik heel veel. Ik heb niet echt een specialiteit maar volgens mijn coach kan ik goed gijpen. Ik word elke training beter, maar ik doe het vooral omdat ik het leuk vind. Dat is echt het belangrijkste.”


Op naar de top 5


“Corona heeft het jaar wel beïnvloed. We hebben drie grote wedstijden gevaren, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn. Hoogtepunt was toch wel 9e worden op het NK. Nu heb ik een LOOT-status. CSW Van der Perre is geen officiële LOOT-school, maar ze werken goed mee. Net als Nehalennia, de school van Folkert. De combinatie met school is soms lastig. Je moet goed plannen, en kunt niks spontaan doen, want alle weekenden wordt er gezeild. Nu hebben we een weekje rust. Morgen beginnen we weer. Coach4sailing traint overal in het land. Dat is goed voor de afwisseling, zo leer je het op steeds verschillend water. Morgen trainen we in Veere en vertrekken vanaf het strandje. Wat ik hoop voor het komend jaar? Nu zat ik bij de top 10, volgend jaar hopelijk bij de top 5 van Nederland!”


WV Arne is trots op Folkert en Abel, die allebei uit jeugdzeilgezinnen komen. Folkert’s moeder, Loes was lang voorzitter en trainer van het jeugdzeilen en bestuurslid van WV Arne. Nathalie – de moeder van Abel – was commissielid en trainer bij het jeugdzeilen. En dan hebben de jongens ook nog talentvolle broertjes en een zus. Dat belooft nog wat!

Van de jeugdzeilers van seizoen 2020 kreeg Folkert een speciale beker voor zijn tweede prijs. Daarop juichen alle kinderen hem toe. Abel en hij kregen ook allebei een mooi aandenken aan de optimist. Kunnen ze nog eens terugdenken aan hun dagen op het Veerse meer, als ze later over de hele wereld wedstrijden varen 🙂

Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's

WV Arne!

Op de hoogte blijven van Watersport vereniging Arne

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.