Lozen toiletwater pleziervaart

Op onze Algemene Leden Vergadering najaar 2019 werd gevraagd of er bij de medeleden ervaring is betreft het hebben van een toilet aan boord en de regelgeving. Het antwoord is niet eenvoudig en houdt de gemoederen stevig bezig.

Het is dit jaar ook actueel. Het lozen van het toiletwater in het oppervlaktewater is sinds 2009 verboden voor de pleziervaart. September 2019 is de wet aangepast.
Urine mag in Nederland wel worden uitgepompt en de grote behoefte ook mits gezuiverd door een gecertificeerde zuiveringsinstallatie. Zulk een installatie is nog niet op de markt verkrijgbaar voor de recreatievaart. Ook zijn er geluiden over het verzegelen van de huidafsluiter. Echter buiten de territoriale wateren of op open zee kan er wel worden geloosd. In de Duitse wateren mogen sommige jachten hun zwarte water gewoon over boord pompen.
Awel, we zullen allemaal aan de regelgeving moeten voldoen. Het over de muur zetten van onze vaste menselijke afvalstoffen in de binnenwateren is niet toegestaan.

Maar ja, wat nu? Een vuilwatertank en in de rij bij de poepsleurpers? Een chemisch toilet? Een droogtoilet? Je billen samenknijpen tot je aan de wal kan?

Hieronder staat de wetgeving, de reactie van het Watersportverbond en de jachtbouw en hoe het buiten Nederland is geregeld.
Een simpel alternatief; een CareBag. Dit kan zo bij het huishoudelijk afval.

redactie@wvarne.nl

De overheid

Links naar de betreffende regelingen op www.overheid.nl:

Watersportverbond

Nederlandse Jachtbouw Industrie

Varen doe je Samen

Royal Yacht Association

Transport Styrelsen (Zweden)

United States Environmental Protection Agency

Alternatieven

Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's

WV Arne!

Op de hoogte blijven van Watersport vereniging Arne

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.