Aan boord van de “Etoile de l’Escaut“ in de Oostwatering bij Piet Castenmiller, geboren in 1946, aan de Lange Delft in Middelburg. Runde daar 35 jaar een herenkledingzaak en ging in 2000 met pensioen.

“Ik begon met zeilen in een jol op mijn twaalfde bij jachtclub de Schelde in de Vlissingse binnenhaven. Daarna kocht m’n vader een visboot met zeilen. Die werd ingeruild voor een grotere die we kochten van Gerrit Eikelenboom, een van de oprichters van de Arne. Aan Rein Goedbloed, een prominent lid waar de brug in de Oostwatering naar is vernoemd, werd deze boot verkocht. Daarna volgde nog een visvlet en kocht ik uiteindelijk zelf een Vaurien open zeilboot”

“Na ons trouwen kochten we bij Van de Stadt een Spitsgat, de “Tulla”, het eerste scheepje van Simon de Wit. Een prachtig blank gelakt mahoni-houten – gaffel-getuigd – scheepje. Werd nadat ik ‘m verkocht nog een artikel in de Waterkampioen aan gewijd, leuk was dat”

“Daarna huurden we twee seizoenen een boot en kochten vervolgens een Sea Dog, een tweemaster met achterkajuit. Tien jaar mee gevaren, ideaal met kinderen want die kon je makkelijk in de achterkajuit opbergen als het nodig was. Verkocht ‘m in 1989 aan Wessel Liesienga, waarna ik deze boot kocht”

“De eerste tocht met deze boot was gelijk een flinke beproeving. Tijdens de overtocht vanuit Harwich was het echt heel slecht weer waarbij het kei- en keihard ging waaien. We konden net Oostende aanvaren. En dan zit je niet in je piepzak, dat zou ik niet zeggen, maar vraagt je dan wel af of alles heel blijft. Ik had daarna wel gelijk vertrouwen in het schip”

“Varen doe ik hoofdzakelijk op zee, via Vlissingen naar de Belgische kust, Engelse oost- of zuidkust. Maar ook naar de Kanaal-eilanden en Denemarken zijn we geweest. En ik schroom niet om bij een gunstige zuid-zuidoosten wind een rondje Haringvreter te doen”

“Mooiste tocht was twee jaar geleden via België, langs de Franse kust, naar Fécamp, overgestoken naar Saint Vaast La Hougue, via Alderney, Guernsey en Solent langs de Engelse zuidkust weer naar Vlissingen. Prachtig weer, een hele mooie tocht was dat”

“Ik ben vanaf 2011 ook zes jaar lang voorzitter van de Arne geweest en heb me toen onder meer ingezet voor de clubboten zodat mensen zonder boot toch konden zeilen” 

“Door goed onderhandelen met de gemeente Middelburg hebben we toen het huurcontract voor de Middelburgse havens verlengd met een pachtovereenkomst voor dertig jaar. Daarmee wisten we, kantje boord, te voorkomen dat de havens in commerciële handen zouden vallen”

“Ik vind het wel eens jammer dat het onderlinge clubgebeuren wat minder wordt, maar dat is een gevolg van de huidige maatschappij. De evenementencommissie krijgt weinig respons en dat is jammer. Soms zijn er bij georganiseerde tochten maar tien boten op twaalfhonderd leden. Tegenwoordig heeft iedereen het druk en is veel met zichzelf bezig. Je ziet dat soms ook bij de sluizen, voordringen en mensen die niet toestaan dat je langszij komt. Vervelend is dat. Mijn wens zou zijn dat toch meer leden zich inzetten voor de club, op bestuurlijk niveau en in commissies”

Veere – april 2021

Mark Weug (redactie WvArne)

Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's
Watersport Vereniging Arne - Sfeer foto's

WV Arne!

Op de hoogte blijven van Watersport vereniging Arne

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.